Forum Latwe Gotowanie Strona Główna Latwe Gotowanie
jak ugotowac cos w 30 minut
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ciasto drożdżowe

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Latwe Gotowanie Strona Główna -> CIASTA DROŻDŻOWE
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
frytqq
Administrator
Administrator



Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 20:27, 16 Maj 2008    Temat postu: Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe



Składniki:


1/2 kg mąki

3-4 dag drożdży

1 szklanka mleka

10 dag cukru

2 jajka

1 żółtko

1/2 łyżeczki soli

10 dag masła lub margaryny

cukier waniliowy

aromat cytrynowy lub śmietankowy

1/2 szklanki mąki wsypać do miski,dodać drożdże rozmieszane w odrobinie ciepłego mleka(nie gorącego) z 1 łyżeczką cukru i wszystko wymieszać. Rozczyn powinien być jak gęsta śmietana. Oprószyć z wierzchu mąką, przykryć ściereczką i postawić w cieple na 20-30 min. Po tym czasie dodać resztę mąki i jajka ubite na parze z solą i cukrem. wyrobić na jednolite ciasto regulując gęstość mlekiem. Na końcu wlewamy roztopioną, letnią margarynę i dodatki smakowe i zapachowe i wyrabiamy ciasto aż wchłonie tłuszcz i będzie odstawało od brzegów naczynia. Przykryć, postawić w cieple na 30-60 min. do podwojenia objętości. Następnie krótko zagnieść i wyłożyć na przygotowaną blachę(wyłożoną papierem) , zostawić aby trochę podrosło. Piec około 1 godz. sprawdzając patyczkiem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bójka
poczatkujacy
poczatkujacy



Dołączył: 16 Cze 2008
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: zlotniki

PostWysłany: Pon 22:04, 16 Cze 2008    Temat postu:

czy musi byc aromat?? i jak zrobic kruszanke ??

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
frytqq
Administrator
Administrator



Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 8:37, 17 Cze 2008    Temat postu:

aromat jest tylko do smaku a kruszonka:


• Kruszonka: 125 g masła

• 125 g mąki

• 175 g cukru

mozna dodac mielone migdały lub kokos i masz kruszonke smakowa


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Latwe Gotowanie Strona Główna -> CIASTA DROŻDŻOWE Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin