Forum Latwe Gotowanie Strona Główna Latwe Gotowanie
jak ugotowac cos w 30 minut
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Boeuf Stroganow

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Latwe Gotowanie Strona Główna -> DANIE GŁÓWNE
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
frytqq
Administrator
Administrator



Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 10:40, 26 Sty 2008    Temat postu: Boeuf Stroganow

Boeuf Stroganow
czas przyrządzenia 30minut (4 porcje)
1 porcja 563 kcal

Składniki

3łyżki oliwy z oliwek
1 duża czerwona cebula
250 g małych pieczarek
550 g polędwicy wołowej (lub polędwica wieprzowa, chuda polędwica barania, kurzej piersi)
2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki musztardy (ostrej)
300 ml kwaśniej śmietany
85 g osączonych korniszonów
mały pęczek szczypiorku
sól

Sposób przyrządzenia:

Rozgrzać łyżkę oliwy na dużej patelni. Obrać celbulę, porzekroić ją na połówki, pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na średnim ogniu 2-3 minuty, aż lekko zmięknie.
Umyć pieczarki, przekroić je na połówki i wrzucić na patelnię. Smażyć na silnym ogniu około 5 minut, mieszając, aż będą miękkie, a większość płynu wyparuje.
W czasie gdy pieczarki się smażą pokroić mięso na cienkie plasterki, a następnie, w poprzek włókien, w cienkie paseczki.
Kiedy pieczarki będą już gotowe, przełożyć je wraz z sosem ze smażenia do dużej miski i odstawić. Wlać na patelnię jeszcze jedną łyżkę oliwy i zwiększyć ogień. Dorzucić połowę polędwicy i smażyć, cały czas meiszając, 2-3 minuty, aż mięso lekko zbrązowieje, a następnie przełożyć na talerz. Dolać resztę oleju i usmażyć drugą część mięsa w ten sam sposób.
Przełożyć z powrotem na patelnie pierwszą część mięsa, cebulę, pieczarki wraz z sosem ze smażenia. Zmiążdżyć pieprz, wrzucić na patelnie wraz ze szczyptą soli. Smażyćć przez 1-2minuty.
Wymieszać musztardę ze śmietaną, a następnie, mieszając, wlać na patelnie. Dodać korniszony ( wedle uznania cale lub pokrojone). Podgrzewać na średnim ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Przyciąć, opłukać i osuszyć szczypiorek. Udekorować nim potrawę i natychmiast podawać.

Podawać z:
ryż, tłuczone ziemniaki lub makaronem, który można ugotować w tym samym czasie co potrawę, oraz zieloną sałatą.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez frytqq dnia Sob 10:59, 26 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Latwe Gotowanie Strona Główna -> DANIE GŁÓWNE Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin