frytqq
Administrator
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 10:40, 26 Sty 2008 Temat postu: Boeuf Stroganow |
|
|
Boeuf Stroganow
czas przyrządzenia 30minut (4 porcje)
1 porcja 563 kcal
Składniki
3łyżki oliwy z oliwek
1 duża czerwona cebula
250 g małych pieczarek
550 g polędwicy wołowej (lub polędwica wieprzowa, chuda polędwica barania, kurzej piersi)
2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki musztardy (ostrej)
300 ml kwaśniej śmietany
85 g osączonych korniszonów
mały pęczek szczypiorku
sól
Sposób przyrządzenia:
Rozgrzać łyżkę oliwy na dużej patelni. Obrać celbulę, porzekroić ją na połówki, pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na średnim ogniu 2-3 minuty, aż lekko zmięknie.
Umyć pieczarki, przekroić je na połówki i wrzucić na patelnię. Smażyć na silnym ogniu około 5 minut, mieszając, aż będą miękkie, a większość płynu wyparuje.
W czasie gdy pieczarki się smażą pokroić mięso na cienkie plasterki, a następnie, w poprzek włókien, w cienkie paseczki.
Kiedy pieczarki będą już gotowe, przełożyć je wraz z sosem ze smażenia do dużej miski i odstawić. Wlać na patelnię jeszcze jedną łyżkę oliwy i zwiększyć ogień. Dorzucić połowę polędwicy i smażyć, cały czas meiszając, 2-3 minuty, aż mięso lekko zbrązowieje, a następnie przełożyć na talerz. Dolać resztę oleju i usmażyć drugą część mięsa w ten sam sposób.
Przełożyć z powrotem na patelnie pierwszą część mięsa, cebulę, pieczarki wraz z sosem ze smażenia. Zmiążdżyć pieprz, wrzucić na patelnie wraz ze szczyptą soli. Smażyćć przez 1-2minuty.
Wymieszać musztardę ze śmietaną, a następnie, mieszając, wlać na patelnie. Dodać korniszony ( wedle uznania cale lub pokrojone). Podgrzewać na średnim ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Przyciąć, opłukać i osuszyć szczypiorek. Udekorować nim potrawę i natychmiast podawać.
Podawać z:
ryż, tłuczone ziemniaki lub makaronem, który można ugotować w tym samym czasie co potrawę, oraz zieloną sałatą.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez frytqq dnia Sob 10:59, 26 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|