frytqq
Administrator
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 12:04, 26 Sty 2008 Temat postu: Chili con carne |
|
|
Chili z wołowiny i fasoli
Czas wykonania: 30minut ( 4 porcje)
1 porcja 575 kcal
Składniki
1 mała czerwona papryka
1 świeża, mała czerwona papryczka chili
1 średnia cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
500 g chudej posiekanej wołowiny
1 łyżka mielonej papryki
1 łyżka mielonego kminku
3 ząbki czosnku
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka suszonego oregano
125 ml czerwonego wina lub wywaru wołowego
1/2 łyżeczki cukru
sól
2 cebule dymki
400 fasoli z puszki
8 miękkichtortilli
4 łyżki kwaśniej śmietany
Sposób wykonania:
Opłukać i osuszyć paprykę oraz papryczkę chili.
Usunąć gniazda nasienne i pokroić na drobne kawałki. Obrać i posiekać cebule
Rozgrzać olej w dużym naczyniu żaroodpornym (ewentualnie garnek) Wrzucić paprykę, cebulę i posiekaną wołowinę, dodać mieloną paprykę i kminek. Cały czas mieszając, smażyć namałymogniu, aż mięso zbrązowieje.
Obrać i wycisnąć czosnek. Dodać so mięsa wraz z papryczką chili, pomidorami z puszki wraz zsokiem, przecierem pomidorowym, oregano, winem lub wywarem, solą i cukrem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić na maleńkim ogniu 15 minut.
Opłukać osuszyć i posiekać dymki. Rozgrzać mocno opiekacz lub piekarnik, by podgrzać tortille.
Po 15 minutach duszenia się potrawy dodać dosączoną i opłukaną fasolę i dusić jescze z 5 minut. Podgrzać tortille.
Przełożyć chili na 4 talerze, położyć na każdej porcji łyżkę śmietany i posypac dymka. POdawac z tortillami.
Podawac z:
Zielona sałata z sosem winegret, do którego możemy dodać nieco twardego sera zółtego, doda świeżości tej treściwej potrawie.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez frytqq dnia Sob 12:05, 26 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|