frytqq
Administrator
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 10:56, 26 Sty 2008 Temat postu: Pikantny Stek z ... |
|
|
Pikantny stek
czas wykonania 30minut (4 porcje)
1 porcja 407 kcal
Składniki
4 łyżki oliwy
2-3 szalotki
2 ząbki czosnku
500 g cukinii
300 g młodych lub małych bakłażanów
1/2 łyżeczki smażonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
4 łyżki czerwonego wina
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżęczka zmielonej kolendry
1 łyżeczka zmielonego kminku (jak ktoś lubi)
1 łyżeczka zmielonej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
sól
4 duże steki
Sposób wykonania:
Rozgrzać 2 łyżki oliwy w dużym rondlu. obrać i posiekać szalotki oraz czosnek, wrzucić do rondla i smażyć na średnim ogniu 3-4 minuty.
W tym czasie opłukać, osuszyć i obrać cukinie oraz bakłażany a następnie pokroić je w kostkę o 1 cm. dorzucić na patelnię wraz z tymiankiem i oregano, wymieszać i smażyć na wolnym ogniu 5 minut.
Dodać wino, pomidory (wraz z sosem), przecier pomidorowy i odrobinę soli, a następnie orzykryć i dusić warzywa na bardzi wolknym ogniu 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Kiedy warzywa się duszą, wrzucić przyprawy do małej miseczki, dodać szczyptę soli i wymieszać. Posypać każdy stek z obu stron.
Rozgrzać resztę oliwy na dużej patelni o grubym dnie, aż zacznie lekko dymić. Wrzucić mięso. Żeby uzyskać lekko krwiste steki, należy je smażyć 4-4,5 minuty z każdej strony, żeby uzyskać średnio wysmażone 5-6 minut A dobrze wysmażone 6-8,5 minuty (czas smażenia zależy również od grubości steku)
Przełożyć na talerz i wyłożyć warzywa na talerz
Podawać z:
Super wzmocni pożywność potrawy Polenta z wędzonym serem
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez frytqq dnia Sob 11:21, 26 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|