kelnereczka
Administrator
![Administrator Administrator](http://images28.fotosik.pl/146/e894c442a07f8870.gif)
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 33
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 12:11, 10 Lut 2008 Temat postu: Lasagne z sosem Bolońskim. |
|
|
Produkty:
- 20dag suchych płatów lasagne
- 2 czubate łyżki startego parmezanu
sos boloński:
3 cebule
3-4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy/oleju
30 dag mielonego mięsa
30 dag pieczarek
30 dag pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3/4 szklanki bulionu warzywnego
przyprawa do kuchni włoskiej kotanyi
sos beszamel:
8 dag masła
8 dag mąki
litr mleka
sól pieprz
2 łyżki startego sera (najlepiej mozzarella)
Wykonanie:
cebulę drobno pokroić i wrz z rozgniecionym czosnkiem podsamżyć na oliwie/oleju. Dodać mielone mięso, umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie dodać sparzone, obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, wlac bulion doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 30 min. na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodac przyprawy ziołowe.
w drugim rondlu roztopić masło i mieszając drewniana łyżką wsypac mąkę i chwilę podgrzewać, zdjąć z ognia i zalać zimnym mlekiem, mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dorzucić ser, i grzac na małym ogniu do roztpienia sera.
natłuścić naczynie żaroodpornym i na dno nałożyć pierwsza warstwę beszamelu następnie juz układać warstwowo:
makaron, beszamel, sos, makaron
pamiętając by beszamel był ostatnią warstwą.
zapiekac w piekarniku 30min w temp 180-200 stopni
pod koniec zapiekania posypać startym serem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|