Forum Latwe Gotowanie Strona Główna Latwe Gotowanie
jak ugotowac cos w 30 minut
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zupa mleczna z kukurydzy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Latwe Gotowanie Strona Główna -> NA CIEPŁO
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
frytqq
Administrator
Administrator



Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 1:24, 31 Sty 2008    Temat postu: Zupa mleczna z kukurydzy

Zupa mleczna z kukurydzy

Czas przygotowania: 30 minut (4 PORCJE)
1 porcja: 545 kcal

Składniki:

500 g kukurydzy z puszki
85 g pancetty albo pasków bekonu
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 duża cebula
3 średnie ziemniaki
300 ml śmietany 12%
300 ml mleka
sól i czarny pieprz
Do przybrania:
świeża natka pietruszki

Sposób wykonania:

Wstawić czajnik z wodą. Osaczyć kukurydzę i zmiksować na niezbyt gładką masę, odkładając kilka całych ziaren do przybrania. Pokroić pancette lub bekon na wąskie paski.
Rozgrzać olej na patelni, zrumienić na chrupko pancette albo bekon. Przełożyć na talerz.

Podczas smażenia pancetty lub bekonu obrać i pokroić w plastry cebulę. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę o boku 5 mm.
Wrzucić cebulę na tłuszcz, który pozostał po smażeniu bekonu. Mieszając, obsmażać na dużym ogniu do miękkości. Ciągle mieszając, dodać kukurydzę, ziemniaki i 500 ml wrzącej wody Przykryć i dusić na małym ogniu 15 minut.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, i drobno posiekać i odłożyć. W niedużym rondelku podgrzać na małym ogniu śmietanę i mleko. Nie dopuścić do wrzenia.
Kiedy ziemniaki są już ugotowane, ale jeszcze się nie rozpadają, mieszając, wlać śmietanę i mleko. Podgrzewać ostrożnie, nie dopuszczając do wrzenia.
Dodać pancettę albo bekon. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przybrać na-tką pietruszki i kukurydzą i podawać


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
smakus
poczatkujacy
poczatkujacy



Dołączył: 06 Maj 2010
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 13:14, 08 Maj 2010    Temat postu:

jak zupa mleczna to manna na mleku Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Latwe Gotowanie Strona Główna -> NA CIEPŁO Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin