frytqq
Administrator
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 1:24, 31 Sty 2008 Temat postu: Zupa mleczna z kukurydzy |
|
|
Zupa mleczna z kukurydzy
Czas przygotowania: 30 minut (4 PORCJE)
1 porcja: 545 kcal
Składniki:
500 g kukurydzy z puszki
85 g pancetty albo pasków bekonu
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 duża cebula
3 średnie ziemniaki
300 ml śmietany 12%
300 ml mleka
sól i czarny pieprz
Do przybrania:
świeża natka pietruszki
Sposób wykonania:
Wstawić czajnik z wodą. Osaczyć kukurydzę i zmiksować na niezbyt gładką masę, odkładając kilka całych ziaren do przybrania. Pokroić pancette lub bekon na wąskie paski.
Rozgrzać olej na patelni, zrumienić na chrupko pancette albo bekon. Przełożyć na talerz.
Podczas smażenia pancetty lub bekonu obrać i pokroić w plastry cebulę. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę o boku 5 mm.
Wrzucić cebulę na tłuszcz, który pozostał po smażeniu bekonu. Mieszając, obsmażać na dużym ogniu do miękkości. Ciągle mieszając, dodać kukurydzę, ziemniaki i 500 ml wrzącej wody Przykryć i dusić na małym ogniu 15 minut.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, i drobno posiekać i odłożyć. W niedużym rondelku podgrzać na małym ogniu śmietanę i mleko. Nie dopuścić do wrzenia.
Kiedy ziemniaki są już ugotowane, ale jeszcze się nie rozpadają, mieszając, wlać śmietanę i mleko. Podgrzewać ostrożnie, nie dopuszczając do wrzenia.
Dodać pancettę albo bekon. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przybrać na-tką pietruszki i kukurydzą i podawać
Post został pochwalony 0 razy
|
|