frytqq
Administrator

Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 13:54, 24 Sty 2008 Temat postu: Francuska zupa jarzynowa |
|
|
Francuska zupa jarzynowa
Czas przygotowania: 30 minut (4 PORCJE)
1 porcja: 224 kcal
Składniki:
25 g masła
2 ząbki czosnku
2 szalotki
1,2 kg pokrojonych pomidorów z puszki
400 ml wywaru z warzyw albo z kurczaka
1 łyżeczka suszonej bazylii
200 g młodych ziemniaków
12 młodych marchewek albo 4 małe marchewki
6 dużych rzodkiewek
100 g groszku cukrowego
12 czubków szparagów
125 ml śmietanki 12%
8 dużych świeżych listków bazylii
sól i czarny pieprz
Do przybrania:
parmezan albo dojrzały cheddar - według uznania
Sposób wykonania:
Zagotować wodę. Masło ostrożnie rozpuścić w dużym rondlu. Czosnek i szalotki obrać i posiekać. Wrzucić na masło i podsmażać około 3 minut na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Dodać pomidory wraz z zalewą, wywar, suszoną bazylię, trochę soli i pieprzu. Przykryć i dusić 15 minut na małym ogniu.
Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki. Wrzucić do drugiego rondla i zalać wrzącą wodą. Doprowadzić ponownie do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować.
Młode marchewki obrać, przekroić na pół. Większe marchewki pokroić na kawałki długości 2,5 cm. Po 5 minutach gotowania ziemniaków dorzucić marchewkę.
Rzodkiewki opłukać i obciąć końce. Pokroić w kostkę. Dodać do marchewki i ziemniaków. Opłukać czubki szparagów Groszek cukrowy umyć, osuszyć i obciąć końce. Dodać wszystkie warzywa do rondla.
Warzywa gotować w sumie około 12 minut do miękkości. Zetrzeć ser i odstawić.
Warzywa odlać i wrzucić do wywaru z pomidorami. Mieszając, wlać śmietanę.
Listki bazylii opłukać, podzielić na kawałki i dodać.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i natychmiast podawać. Każdy sam dodaje sobie sera do zupy
INNE PROPOZYCJE
Dodajmy do zupy kilka kawałków ugotowanego kurczaka. Powstanie wówczas pyszna potrawka.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez frytqq dnia Czw 1:07, 31 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|