frytqq
Administrator

Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 23:53, 23 Sty 2008 Temat postu: Gazpaczo - chlodnik |
|
|
Gazpacho (na zimno)
czas przygotowania 30 minut na ok 4 porcje 1 porcja ok 261 kcal
skladniki:
1 grzanka
6 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżeczki czerwonego octu winnego (lub czerwone wino)
1 łyżeczka mielonej papryki
600 g pokrojonych pomidorow z puszki
1 czerwona cebula
4 duże ząbki czosnku
po 1 papryce (czerwona żółta zielona)
1 duży zielony ogórek
1 papryczka chilli (świeża lub suszona)
6 listków bazylii lub mięty
300 ml bardzo zimnej wody
sól i czarny pieprz
ewentualnie kostki lodu
Do przybrania
1 ząbek czosnku
odrobina oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Rozdrobnić grzankę tak, żeby powstały okruszki.
Oliwę wlać do dużej miski, ubijać trzepaczką, wlewając ocet o dodając sól, aż powstanie kremowa zawiesina. Wsypać mieloną paprykę oraz okruszki grzanki i mieszać, aż wszystkie składniki się połączą.
Pomidory razem ze sokiem dodać do miski. odstawić
Cebulę, czosnek i ogórek obrać. Paprykę i papryczkę chili umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę.
Cebulę razem z czosnkeim grubo posiekac. Polączyć z mieszaniną. po kolei rozdrobnić w robocie ogórek, paprykę oraz chili i dodać do zupy.
Liście bazylii/mięty opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki i dodać do reszty. Całość dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Smak gazpacho powinien być ostry i orzezwiający a nawet piekący.
Dodać mieszając zimną wodę, aby nadać zupie konstystencję dość gęstej zupy. Odstawić do schłodzenia lub dodać lód.
Przygotować grzanki: Wrzucić czosnek na rozgrzaną oliwę podsmażyć na średnim ogniu. Pokroić chleb w kostkę i wrzucić na patelnie często przewracając, zarumienić. Wyjąć czosnek a grzanki dodać do zupy przed podaniem.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez frytqq dnia Czw 14:49, 24 Sty 2008, w całości zmieniany 4 razy
|
|