frytqq
Administrator

Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 23:30, 23 Sty 2008 Temat postu: Minestrone |
|
|
Minestrone
Sycąca, klasyczna zupa przygotowywana z rozmaitych sładników: świeżych warzyw sezonowych, makaronu muszelki oraz wielu gatunków fasoli.
Czas przygotowania: 30 minut (4 PORCJE)
1 porcja : 485 kcal
Składniki:
1 mały por
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
2 średnie łodygi selera naciowego
2 średnie cukinie
425 g fasolki cannellini w puszce
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
1 listek laurowy
150 ml wytrawnego białego wina
25 g makaronu muszelki
1 cytryna
40 g parmezanu
115 g włoskiej albo innej zielonej kapusty
1 gałązka natki pietruszki
sól i czarny pieprz
Do podania:
bochenek wypieczonego chleba,
4 łyżki sosu pesto-według uznania
Sposób wykonania:
Por oczyścić, przekroić na pół, bardzo starannie opłukać i osaczyć, Pokroić w plasterki.
Oliwę rozgrzać w dużym rondlu i podsmażać plasterki pora minutę. Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do rondla.
Seler opłukać i pokroić w cienkie plastry Wrzucić do rondla. Cukinie opłukać i obciąć końce. Przekroić wzdłuż, a następnie w plasterki w kształcie półksiężyca. Wrzucić do rondla i podsmażać 3 minuty
Zagotować wodę. Natkę pietruszki opłukać. Fasolkę osaczyć z zalewy. Dodać pietruszkę i fasolkę do rondla wraz z pomidorami, listkiem laurowym, białym winem, makaronem i 425 ml wrzącej wody Cytrynę umyć, obciąć cienki pasek skórki i dodać do rondla. Przykryć, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 7 minut.
Połowę parmezanu zetrzeć do zupy Kapustę pokroić w wąskie paski, opłukać i dodać. Doprawić do smaku i gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut.
Rada:
Zamiast dodawać do zupy pod koniec gotowania starty na tarce parmezan, możemy wrzucić do garnka razem z pomidorami skórkę parmezanu. Nada to zupie serowy smak, a nam oszczędzi nieco pracy. Tuż przed podaniem wyjmujemy skórkę.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez frytqq dnia Czw 0:40, 31 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|