frytqq
Administrator

Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 23:03, 23 Sty 2008 Temat postu: Pikantna zupa marchewkowa |
|
|
Pikantna zupa marchewkowa
Czas przygotowania: 30 minut (4 PORCJE)
1 porcja: 149 kcal
Składniki:
1 litr wywaru z warzyw albo wody
1 mały albo średni ziemniak
1 średnia cebula
500 g marchewki
2 duże ząbki czosnku
1 świeża zielona papryczka chili
5 cm świeżego korzenia imbiru
1 cytryna albo limonka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka przyprawy garam masala albo chińskiej przyprawy „Pięć smaków"
1 łyżeczka oleju sezamowego
sól i czarny pieprz
Do przybrania:
świeże listki kolendry,
skórka z cytryny albo limonki oraz grzanki
Sposób wykonania:
Wywar albo wodę doprowadzić do wrzenia w dużym rondlu. Ziemniak, cebulę oraz marchewkę obrać i pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać i pokroić na ćwiartki.
Do wrzącego wywaru dodać warzywa, czosnek i odrobinę soli. Zamieszać. Ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, częściowo przykryć i gotować 15-20 minut.
Chili opłukać, usunąć gniazda nasienne i posiekać. Imbir obrać i posiekać. Z umytej cytryny albo z limonki wycisnąć sok.
W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek. Smażyć przez minutę papryczkę chili oraz imbir, uważając, żeby się nie przypaliły Mieszając, dodać garam masala albo chińską przyprawę „Pięć smaków" Wlać sok. Gotować około minuty
Dodać olej sezamowy i mieszać, aż całość zacznie gęstnieć i przypominać konsystencją sos. Zestawić naczynie z ognia.
Kiedy warzywa będą już miękkie, dodać sos z imbirem. Zmiksować na gładką masę. Przelać puree ponownie do garnka, doprawić do smaku pieprzem. Podgrzać i podawać z przybraniem.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez frytqq dnia Czw 1:11, 31 Sty 2008, w całości zmieniany 3 razy
|
|