frytqq
Administrator

Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 23:55, 23 Sty 2008 Temat postu: Rosół z Dalekiego Wschodu |
|
|
Rosół z Dalekiego Wschodu
Czas przygotowania: 15 minut (4 PORCJE)
1 porcja: 80 kcal
Składniki:
11 wywaru z kurczaka
szczypta pieprzu kajeńskiego
100 g grzybków shiitake
70 g sałaty rzymskiej
1 duże jajko
mały pęczek kolendry
40 g makaronu nitki
Sposób wykonania:
Wywar z pieprzem kajeńskim doprowadzić do wrzenia w dużym garnku.
Grzyby umyć, obciąć końce trzonów i pokroić w cienkie plasterki. Jeśli to konieczne, usunąć zewnętrzne liście sałaty Umyć i podzielić pozostałe liście na małe kawałki. Lekko rozmącić jajko i odstawić. Kolendrę opłukać, osuszyć i posiekać w takiej ilości, aby otrzymać łyżkę zieleniny
Do wrzącego wywaru dodać grzyby zmniejszyć ogień i gotować 2 minuty Połamać makaron, wrzucić do zupy i gotować na małym ogniu 3 minuty Ma być tylko podgotowany Wrzucić sałatę, zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia.
Zestawić garnek z ognia i powoli dodawać jajko, delikatnie mieszając.
Zetnie się ono bardzo szybko, tworząc pasma. Od razu wrzucić kolendrę
i natychmiast podawać
Inne propozycje:
Grzybki shiitake zastępujemy boczniakami , a sałatę rzymską kapustą pekińską lub roszponką.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez frytqq dnia Czw 0:59, 31 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|