frytqq
Administrator

Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 12:14, 29 Sty 2008 Temat postu: Zielona zupa z fasoli |
|
|
Zielona zupa z fasoli
Czas przygotowania: 30 minut (4 porcje)
1 porcja 233 kcal
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 1 wywaru z warzyw
1 średnia cebula
1 duży ząbek czosnku
225 g fasolki szparagowej
350 g ugotowanej fasoli jaś
425 g fasolki flageolet z puszki
sól i czarny pieprz
Do przybrania:
mały pęczek szczypiorku
Sposób wykoniania:
Podgrzewać wywar warzywny na niewielkim ogniu. Ostrożnie podgrzać oliwę z oliwek w dużym rondlu. Cebulę obrać, posiekać i wrzucić na oliwę. Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do cebuli. Zamieszać.
Fasolkę szparagową umyć. Obciąć końce strączków, pokroić na 2,5-cm kawałki. Wrzucić wraz z fasolą jaś do rondla. Zwiększyć ogień i podsmażać kilka minut.
Wlać wywar warzywny gotować 5 minut, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 10 minut.
Zestawić rondel z ognia. Dodać fasolkę flageolet z puszki wraz z zalewą. Starannie wymieszać. Połowę zupy zmiksować na gładką masę i ponownie wlać do rondla. Doprawić do smaku i podgrzać.
Szczypiorek, a jeśli są, również jego kwiatki, opłukać. Pociąć nożyczkami na małe kawałki prosto do zupy i podawać.
Inne propozycje:
Zupę można również przybrać kolendra, miętą albo natką pietruszki
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez frytqq dnia Czw 1:19, 31 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|