frytqq
Administrator

Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 23:54, 23 Sty 2008 Temat postu: Zupa rybna |
|
|
Zupa rybna
Cas przygotowania: 30 minut (4 PORCJE)
1 porcja: 312 kcal
Składniki:
600 ml wywaru rybnego
1 średnia cebula
1 średnia bulwa kopru włoskiego
2 łyżki oleju słonecznikowego
150 ml białego wytrawnego wina albo wermutu
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
1 listek laurowy
1 łyżeczka cukru
500 g jędrnej ryby
kilka gałązek natki pietruszki
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki mleka
3 łyżki śmietany 18%
sól i czarny pieprz
Sposób wykonania:
Wywar podgrzać. Cebulę obrać i drobno posiekać. Koper umyć, obciąć końcówki i drobno posiekać, zostawić kilka listków do przybrania.
Olej rozgrzać w dużym rondlu z grubym dnem. Cebulę z koprem obsmażać na średnim ogniu około 5 minut, aż będzie miękka.
Usunąć nadmiar oleju z rondla. Wlać wywar, wino lub wermut, wrzucić listek laurowy, pomidory oraz cukier. Doprawić. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić około 10 minut na małym ogniu.
Z ryby usunąć skórę i ości. Mięso pokroić w kostkę o boku 2,5 cm. Wrzucić do rondla. Natkę pietruszki opłukać, odłożyć kilka listków do przybrania. Resztę posiekać i dodać do zupy Przykryć i gotować na małym ogniu 5 minut.
Mąkę kukurydzianą wymieszać z mlekiem w miseczce. Kiedy ryba jest już miękka, wyjąć z zupy Ustek laurowy, dodać mąkę, wymieszać i gotować na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje.
Dodać, mieszając, śmietanę. Ostrożnie podgrzewać 1-2 minuty
Podawać zupę przybraną koprem i pietruszką.
Rada:
Do tej potrawy możemy wykorzystać każdą rybę o jędrnym mięsie, np. halibuta, łososia albo rekina. Możemy zamiast ryby dodać tę samą ilość krewetek albo małży. Małże powinniśmy przekroić ukośnie na dwa kawałki
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez frytqq dnia Czw 0:54, 31 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|