frytqq
Administrator

Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 23:52, 23 Sty 2008 Temat postu: Zupa z wędzonej ryby, fasoli jaś i porów |
|
|
Zupa z wędzonej ryby, fasoli jaś i porów
Czas przygotowania: 30 minut (4 PORCJE)
1 porcja: 361 kcal
Składniki:
600 ml wywaru z ryby, kurczaka albo z warzyw
1 średnia cebula
800 g porów
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
850 g fasoli jaś z puszki
500 g wędzonego łupacza
mały pęczek natki pietruszki
czarny pieprz
Do przybrania:
4-6 łyżek śmietany 18%
Sposób wykonania:
Wywar podgrzać w rondlu. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pory oczyścić, pokroić w cienkie plasterki i bardzo starannie opłukać.
Oliwę rozgrzać w średnim rondlu. Cebulę i pory obsmażać 5 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wlać wywar, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 5 minut.
Fasolę przelać wraz z zalewą do garnka i niezbyt dokładnie rozgnieść. Ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i zostawić na małym ogniu.
Z łupacza usunąć skórę. Rybę pokroić w kostkę, usuwając ości, i włożyć do zupy. Gotować na małym ogniu, aż mięso ściemnieje.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i pokroić. Doprawić zupę do smaku czarnym pieprzem (wędzona ryba jest wystarczająco słona, więc nie musimy dosalać potrawy).
Posypać zupę pietruszką i podawać.
Możemy ją ozdobić zawijasem z łyżki śmietany
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez frytqq dnia Czw 0:48, 31 Sty 2008, w całości zmieniany 3 razy
|
|